Hellendoorn - Laren

Go Ma Ma Co gaat wandelen over het Pieterpad

10 oktober 2013: Hellendoorn - Holten Herfst Rust Zandpaden

Wat versnaperingen betreft is het maar goed dat we zelf koffie, thee en warm water bij ons dragen. Pas bij Holten dient de eerste koffietent zich aan.

Onderweg passeren we het rijkswerkkamp Twilhaar. De naamboog in de lucht en het monument doen ons even stilstaan bij die tijd.

Verder grossieren we vooral in mooie landschappen en uitzichten. Boven op de Holterberg treffen we het helemaal. We kunnen, onder de roomwitte bewolking door, tot aan Zwolle kijken! Een paar medewandelaars zetten ons gedrieën op de foto. In de nabije omgeving van en in Holten is eeuwproject gemaakt.

Het is alweer een halfjaar geleden dat onze agenda's twee dagen pieterpad wandelen toestond. Vorige week was het uitmuntend nazomers weer en stiekem hopen we daar nu ook op. Maar naarmate deze dag dichterbij komt, worden de weersvoorspellingen almaar natter en kouder. Gewapend met regenspullen en goede moed gaan we op pad. Vanuit de Randstad is dit deel van Nederland binnen een kleine twee uur goed te bereiken en de te lopen afstand van vandaag, zo'n 15 kilometer, is te overzien dus we slapen uit.

Lang leve de regiobelbus hier in deze contreien want we staan net goed en wel uitgeplast bij het NS station in Holten klaar als de vriendelijke taxidame ons ophaalt. Kosten € 10,- per persoon. Zou een gewoon taxitarief goedkoper zijn geweest?

Het drukbezette dagelijks leven eist af en toe zijn tol; Marinde start deze dag met knallende hoofdpijn en Corine kampt met slijtage aan haar polsgewricht en haar ingewanden spelen af en toe op. Op Marianne lijkt de tijd nauwelijks vat te hebben. Gelukkig voor Marinde doet de zuurstof haar goed en is het ook voor haar volop genieten van deze prachtige landelijke omgeving.

Niet alle routes van het Pieterpad zijn even rijk bezaaid met bankjes. Op dit deel van de route tellen we er maar liefst 18!

 

11 oktober 2013: Holten - Laren Regen Boomvruchten Dagdromen

Ook hier nog steeds de goed onderhouden, schoon erf boerderijen langs de wegen.

In dit deel van het land staan nogal wat kastelen met boerderijen in kasteelkleur geverfde luiken in de nabije omgeving. We worden door een bord geattendeerd op Huis Verwolde. Hier staat de dikke boom, een zomereik die al eeuwenlang standhoudt en een omvang heeft van ruim zevenenhalve meter. Helaas voor ons is in de zomermaanden het huis open voor bezoek behalve op maandag en vrijdag. Ook de theeschenkerij is vandaag dicht.

Aangekomen in Laren stapt de jeugd net uit de bus het weekend in. Wij verlaten Laren en bij de auto in Holten aangekomen schieten we snel een paar droge kleren in.

We plannen in 2014 drie keer een wandeltweedaagse!

 

Om de tien meter staat een houten paal met een jaartalbordje. Op een draaibare kubus staan de wetenswaardigheden uit dat jaartal vermeld. Wat een leuk initiatief! In het centrum van Holten hebben kunstenaars de jaren vanaf 2010 extra mooi aangekleed.

We weten weer helemaal waarom we dit doen! Wandelen, bijpraten, kijken, ruiken, rustig worden, luisteren. We menen zelfs het gegrom van een wild zwijn te horen…

Alle weersvoorspellingen zijn het erover eens, vandaag gaat het in dit oostelijk deel van het land regenen en blijft het regenen. Die voorspellingen komen helemaal uit dus alle regenspullen gaan aan. Corine probeert een regenbroek uit. Het bevalt haar wel ondanks dat het warm loopt. Onze rugzakken zijn ook voorzien van een eigen handige regenhoes. Zo houden we onze foerage wel droog. Marianne heeft de bladzijden uit het pieterpadboekje uitvergroot gekopieerd en in een plastic hoesje bij zich. Dat draagt makkelijk en houdt het boekje leesbaar.

We praten vandaag minder met elkaar omdat we veel met de capuchon op lopen. Fijn meditatief geluid, dat tikken van de druppels op je hoofd. Het zet aan tot dagdromen. We hebben ieder onze eigen gedachten zo vandaag.

Onderweg zien we van alles en nog wat van de bomen gevallen: appels, eikels, beukennootjes, walnoten, wilde kastanjes, tamme kastanjes en alle kleuren blad. Ook heel veel paddenstoelen en zwammen passeren we. De een nog mooier en kleurrijker dan de ander. Mede vanwege het weer komen we nauwelijks collega wandelaars tegen. Hele uren gaan voorbij zonder een ander mens te zien. Wat een heerlijke rust. Zo ook het stuk langs de Schipbeek, een rustig water met een dammetje. Aan beide zijden hoge walkanten met een dubbele rij beukenbomen daarop. Een paar ijverige boeren bieden voorbijgangers versnaperingen aan en die kansen pakken we met beide handen aan. De route vandaag is eigenlijk te mooi om bij regen te lopen. Het is een afwisselend geheel; zo lopen we in de bossen en zo midden tussen de koeien en paarden in de weilanden.