Hardenberg - Hellendoorn

Go Ma Ma Co gaat wandelen over het Pieterpad

8 maart 2013 Hardenberg - Ommen mutsje, vriendinnen, namen

We hebben een roerige periode achter de rug met ons drieën. Verlies, verdriet, zorg liggen opeens dicht naast blij, nieuwe uitdaging en toekomstverwachting. We hebben dus veel te bepraten en te overdenken met elkaar. Tegelijk is het ook fijn om in gezelschap stil te zijn en te staan bij je eigen gedachten. Onze vriendschap leent zich daarvoor en het landschap vandaag ook. Zelfs het weer werkt aardig mee deze vrijdag in maart.

Vanuit de randstad rijden we in een kleine twee uur naar het eindpunt voor vandaag Ommen. De trein brengt ons verder naar startpunt Hardenberg. Het windje is toch nog dun dus draagt Marinde haar muts. Helaas is de Hema al overgestapt op de bikinimode en moeten de andere dames het zonder mutsje doen deze dagen. Het windje waait matig, de temperatuur schommelt rond de 10 graden en zelfs het zonnetje doet zich af en toe gelden. Mooi wandelweer in een mooie omgeving. Op deze route genoeg bankjes onderweg. Om de 6-7 kilometer houden we een korte stop zodat de voet van Marianne het goed volhoudt en de tas met foerage leeg gegeten en gedronken wordt. Een van de mooiste dorpjes is het Esdorp Rheeze met machtige boerderijen die de Es omsluiten en het achterland vrij verdelen. Vlak daarbij ligt de Sprookjescamping waar we gastvrij koffie en thee kunnen krijgen.

De straatnaamborden langs de routes vertellen hun eigen verhaal: Vrëchienpad, Sumpelpad, Bollenkolkpad, Heemser Hooilandenweg, Huijsteeg, Rheezerbrink, Peppelweg, Ringweg, Kampweg, Grote Beltenweg, De Oldemeyer, Oosterdijk, Nieboersteeg, Stegerdijk, Junnerweg, Koedrift, Akkerweg, Eerderveldsweg en De Schammelte.

 

Het waterschap Velt en Vecht heeft een zogenaamd vistrap aangelegd bij de stuwdam van Junne. De vissen kunnen zo tegen de langzame stroom in zwemmen. Een kanovaarder oefent tegen de sterke stuwstroom in. Net als we menen in te moeten grijpen als hij lang onder water blijft, weet de kanoër zich weer overeind te draaien. Met een opgelucht gemoed gaan we verder, Ommen tegemoet.

Bij Jipp drinken we ruim 5 uren en 21 km na de start ons welverdiende glaasje met bijbehorend lokaal bekende vleesplankje.

 

9 maart 2013: Ommen - Hellendoorn Lemelerveld met regen en kou en jeneverbes.

 

's Morgens aan het ontbijt hakken we de knoop door: we gaan wandelen. 's Nachts heeft het gestormd en zijn er stortbuien over het Noord Sallandse land geleegd maar nu lijkt het bij een miezerregentje te blijven. En wij zijn bikkels dus gaan we wandelen. Na een paar uurtjes miezer houdt het op met zachtjes regenen en gaan de regensluizen volop open. Stoppen is geen optie maar stilstaan ook niet. Dan koel je veel te snel af.

Langs de Regge zien we leuke zomerse outdoor activiteiten. We genieten van een rondje koffie met krentenwegge. Vandaag een voorproefje op het Limburgs heuvelland met de Besthmenerberg, de Archemerberg, bijna 78 meter hoogte,de Lemelerberg en de Eelerberg. Het uitzicht blijft helaas beperkt vanwege de heiige lucht en de troosteloze wolken. Voordeel van zo'n regendag is dat er weinig andere wandelaars zijn in dit prachtige stuk Nederland. Degenen die we tegenkomen hebben allemaal een in plastic verpakt Pieterpadboekje in de hand.

Het Lemelerveld claimt de grootste kei 'de Dikke Steen' te bergen. Het is inderdaad een kolossaal geval waar Corine makkelijk opklimt. Ook passeren we het herdenkingsmonument van Kamp Erika. De WO II speelt in dit deel van het land ook een grote rol, zo zijn we al eerder tegengekomen.

Gelukkig heeft deze route precies op lunchtijd Zaal Dijk gepland waar men tomatensoep serveert met een platgeslagen geroosterd wit bolletje. Het smaakt geweldig onder deze omstandigheden en opgewekt gaan we verder. We trekken een kilometer of zo op met twee dames van ca 55 jaar. Zij lopen vandaag nog iets meer dan de 21 kilometer uit het boekje en wij nemen ons mutsje voor hen af. Moe en verregend komen we rond half vijf aan in Hellendoorn. We zijn het er gezusterlijk over eens dat we dit deel van de route beslist nog eens willen lopen bij mooi weer!