Groesbeek - Vierlingsbeek

Go Ma Ma Co gaat wandelen over het Pieterpad

12 maart 2015 Groesbeek – Gennep voorjaar, grens, zonnig

 

We naderen het Limburgse land. En vonden we de uiterwaarden van de Rijn al prachtig, ook vandaag treffen we geweldige uitzichten, ditmaal vanaf de Sint Jansberg.

 

Het LAW boekje Pieterpad deel II levert veel leuke weetjes aan over het gebied waar we vandaag doorheen gaan. We stappen door het Groesbeeksebos, waar in 1822 de laatste wolf is geschoten in Nederland. De variatie in bomen levert mooie plaatjes op als de zon door het nog kale takkenbos schijnt.

 

Corine en Marinde dragen bijna de hele dag een zonnebril. Verder valt de wijngaard Klein Amerika ons op, kennelijk zijn er in dit Maasland voldoende zonne-uren per jaar om wijn te maken.

 

De borden langs de route doen ook hun informatieve werk; we lopen door een smeltwaterdal dat gevormd werd in de een na laatste ijstijd in Nederland, zo’n 150.000 jaar geleden. Het hoogteverschil is hier en daar echt opvallend en geeft mooie vergezichten.

3i-zandpad
3i-informatiebord

We zijn de jongste niet meer en af en toe speelt een pijntje op. Corine kampt met schouder en polsproblemen en een lastige sok, Marinde haar drukke werkweek geeft hoofdpijn en Marianne heeft een pijnlijke plek in haar rug. De fysiotherapeut heeft er vrolijke blauwgekleurde tape opgeplakt en zo gaan we toch blij voorwaarts vandaag. Natuurlijk komen alle persoonlijke verhalen van een ieder aan bod maar zoals het trouwe vriendinnen betaamt, blijft dat onder ons. Naast kwebbelen, zijn we ook kilometers stil en genieten we zo van elkaars gezelschap en van het wandelen in dit mooie stuk Nederland.

 

We lopen de eerste tien kilometer over onverharde wegen door het bosrijk gebied met voldoende bankjes om te rusten en lunchen. De laatste vijf kilometer zijn verhard en we lopen een groot deel op de grensweg tussen Nederland en Duitsland. Aan Duitse kant het hoger gelegen Reichswald en aan Nederlandse zijde een veenmoeras dat inmiddels als graasland in gebruik is.

Zo stranden we in het gemoedelijke en verrassend grote Gennep. We zijn nu op tweederde van de totale Pieterpadroute, getuige de aanduiding op de Pieterpadbank.

 

We besluiten deze relatief makkelijke wandeldag op het zonnige terras aan de markt. We hebben uitzicht op het herbouwde raadhuis met een ooievaarsnest op de schoorsteen. Voor de liefhebbers zijn de beelden van dit prille geluk in het raadhuis te zien.

3i-gennep-marktplein
3i-het quin
3i-vrijthof vierlingsbeek
3i-appeltaart bordje

Vierlingsbeek blijkt een gehucht, ligt nog net in Brabant maar vormt de opmaat naar Limburg. Wij hebben –gelukkig- het enige café ontdekt dat open is. In het PP-boekje nog een aardig verhaal over de groot uitgevallen kerk, de St Laurentius, midden op het ‘friedhof’. De heilige katholieke Laurentius stierf een marteldood op een rooster geplaatst boven open vuur. Vandaar dat hij een soort bbq-rooster in zijn hand heeft. Nadat de oude kerk in de tweede wereldoorlog verwoest was, herrees deze in 1953 maar dan wel met de opening de andere kant op, naar het oosten. Geen religieuze reden hiervoor. Het was om de mensen tijdens de preek in de kerk te houden. Aan de westzijde was namelijk het café gevestigd!

Het Quin vormt het hoogtepunt van de dag. Een groot ven, gevoed door kwelwater en regen, vormt het middelpunt. Heide en lavendel geven kleur aan de grond. Geiten en Schotse Hooglanders lopend grazend rond. Een stuk naastgelegen land is kaalgebrand in een poging om ook hier heidevelden van te maken. Wij kijken onze ogen uit.

 

Door Ria, de B&B gastvrouw, zijn wij getipt op de huisgemaakte appeltaart in Afferden. Onderweg worden we lekker gemaakt met bordjes die aangeven dat wij over drie kwartier, een half uur, nog tien minuten, gearriveerd zullen zijn. Ons overhalen om dit lekkers te proeven kost geen moeite en we geven Ria op dit punt helemaal gelijk.

 

Het zomerveer zet ons daarna snel over naar de zuidzijde van de Maas. Hier tieren de maasheggen welig en stekelig. Maasheggen zijn het ouderwetse prikkeldraad. Vlak voor Vierlingsbeek passeren we de Groenlingse Bergen, een klein rivierduin waar dassen zich zouden ophouden. Wij zien ze helaas niet.

13 maart 2015 Gennep – Vierlingsbeek ven, rust, Maas

 

We hebben de nacht overleefd! Na een laat ontbijt en shoprondje in Gennep, met koffie toe, gaan we op weg naar Vierlingsbeek.